0
0Ft

Design tanácsadó

 • Krebsz Zsuzsa

  Az édes otthon nem a véletlen műve. (Conran)1


  A lakberendezéshez (akárcsak a focihoz és a gyerekneveléshez) mindenki ért. Aztán miközben saját otthonait rendezgeti az ember, rájön, hogy a feladat milyen összetett. Jó esetben azt is látja, hogy a végeredmény nem tükrözi a befektetett munka és pénz mennyiségét, pedig mindkettő elérte a tőlünk telhető maximumot. A világ számunkra is kinyílt, így bárki láthatja, megtapasztalhatja, hogyan, milyen körülmények között élnek mások, másutt. S ha nyugtázzuk is olykor-olykor, hogy ehhez képest azért…, hajlamosabbak vagyunk meglátni a szebbet, jobbat, vagyis fogékonyak lennénk a magasabb minőségű életkörülmények megteremtésére. Ez azonban, tapasztalataim szerint, nem könnyű feladat. Még akkor sem, ha az anyagi oldala adott, hát még, ha ötletekkel kell pótolni, ami a zsebből hiányzik. Sokrétű ismerettel, kapcsolatokkal és tetemes ráfordítható idővel kell rendelkeznie annak, aki házépítésbe vagy lakásfelújításba kezd. Vagy egy tapasztalt lakberendezővel.


  A fentieket a saját bőrömön tapasztaltam. Bár nem készültem erre a pályára, inkább a szakma talált rám, s lettem a magam, majd mások lakberendezője, de szinte elvesztegetettnek érzem azt az időt, amit nem ezzel töltöttem. Mindazok számára ajánlom szolgáltatásomat, akik pontosan tudják, milyen otthonban szeretnének élni, és azoknak, akik csupán annyit tudnak róla, hogy lakni csak szépen érdemes.


  A 90-es évek elejétől foglalkozom lakberendezéssel, 97-től hivatásszerűen. Elsősorban lakberendezési terveket készítek, és kívánságra végigkövetem a beszerzés és a kivitelezés folyamatát is. A kezdetektől segítem tanácsaimmal a SzépLak olvasóit a Mit, mivel, hogyan? rovat gazdájaként. 2007 óta a lap főmunkatársa vagyok. A Lakberendezők Országos Szövetségének megalakulásának évétől vagyok tagja, működéséhez a Tagfelvételi Bizottságában végzett munkámmal, és kiállítások tervezésével, szervezésével járulok hozzá. Részt veszek a lakberendező-képzésben, mint szakoktató, és műkedvelők számára is folyamatosan szervezünk tanfolyamokat lakberendező társammal e témakörben.


  Kedvenc stílusom nincs. Éppen a változatosság, a mindig újabb és újabb lakberendezési feladatok megoldása a legvonzóbb számomra ebben a hivatásban. A személyre, a család életformájára szabott, jól működő és ugyanakkor stílusos, harmonikus otthonok a kedvenceim.

 • Luczenbacher Franciska

  -

 • Budai Ildikó

  1968 decemberében születtem.

  Mondhatnám, hogy már gyermekkoromban tudható volt, elõbb-utóbb lakberendezõként élem életem, hiszen nyaranta nagyszüleim házának udvarán "alaprajz-házban" játszottunk, amit kavicsokkal raktunk ki. Elsõ rajzos próbálkozásaimat tekintve azonban akár divattervezõ is lehettem volna, hiszen egy egész füzetnyi ruhát terveztem babáimnak.
  Érettségi után mégis az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE  TTK) matematika-számítástechnika szakát végeztem el.
  Kisebb kanyarok, család, gyerek után a kereskedelemben foglalkoztam hat éven át burkolatokkal, fürdõszobákkal, konyhával, szaunával, úszómedencékkel. Nagyon hasznos évek voltak. Tárgyalás-technika, gépészeti ismeretek, tervezés, kreativitás, szervezés, válság-kezelés, minden, ami az élethez kell.
  … és akkor elindultam a "közönség kívánságára" a lakberendezõi pályán.
  1999-ben végeztem a Veresegyházi Lakberendezõ Iskolában, ahol Czeglédi Kovács István irányító figyelme meghatározó késõbbi munkáim során is.
  A szakmai felkészültség, fejlõdés és naprakészség elengedhetetlen a jó munkához, így már tanuló éveim alatt tagja lettem a Lakberendezõk Országos Szövetségének ( LOSZ ). Igyekszem a munkájukban aktívan részt venni, így már több kiállításon mûködtem közre tervezõként, szervezõként, tanácsadóként.
  Feladatom részének gondolom a Szövetség szakmai tekintélyének erõsítését, és ezáltal a lakberendezés, mint szakma mind szélesebb körben történõ elismertetését…

  A belsõépítészet, a lakberendezés egyszerre szakma, hivatás és mûvészet, azonban ez egy alkalmazott mûfaj. Semmi sem lehet öncélú. Maximálisan alkalmazkodni kell a megrendelõ személyiségéhez, szem elõtt tartva természetesen az objektív adottságokat, így az épület stílusát, alapterületét, az építészeti tér jellegét.
  A döntõ szempont azonban a megrendelõ életformája, ízlése, hogy mennyi idõt és milyen napszakban tartózkodik otthonában, melyek a kedvenc színei és mi az amit egyáltalán nem szeret. A lakberendezõnek egy kicsit pszichológusnak is kell lenni, ki kell derítenie, hogy milyen színek, formák között érzi jól magát, és mit vár el tulajdonképpen leendõ lakásától az ember, különben nem lehet személyre szabott, jól mûködõ tereket létrehozni. A lakásnak tükröznie kell lakója egyéniségét, hogy valóban az otthona legyen.

  Munkámban a legizgalmasabb, hogy minden esetben új és új feladattal kell szembenézni, hogy nem lehet , és nem is szabad sablonokban gondolkodni, és hogy a tervezés és a kivitelezõkkel való tárgyalások során nem kerülhetek szorult helyzetbe, például a mûszaki problémák megoldásakor.
  Költségkímélõ és kevesebb bosszúsággal jár, ha a lakberendezõ már az építkezés során, esetleg már az építészeti tervezéskor bekapcsolódhat a munkába. Úgy gondolom, egy ház vagy lakás akkor igazán jól sikerült, ha figyelmet fordítunk minden apró részletre. Ne legyenek kínos, kidolgozatlan elemei a térnek, ne legyenek "miért"-ek. Átgondoltság és megbízható megoldások szükségesek.

  A belsõ tér …

  Kedvelem az átláthatóságot, a nyitott térhatásokat, áttört falakat, fényeket, de persze úgy, hogy a funkciók elkülönüljenek, a terek jól bútorozhatók maradjanak. A bútoroknak szándékaim szerint a tér elemeiként kell hatniuk, harmonikusan kell illeszkedniük a környezetükhöz. Szívesen tervezek éppen ezért egyedi bútorokat is.

  A stílus …

  Nincs kedvencem. Bármilyen stílusban szívesen gondolkodom, ilyenkor alaposan körbejárom a témát.
  A kevert stílust kedvelem azonban, hiszen egy tiszta stílus nem lenne korszerû, sem élethû. Használat során a lakás állandóan változik, ahogy mi magunk is. Fontos azonban, hogy legyen a berendezésben valami újszerû, sajátos, egyedi (akár meghökkentõ is). Olyan, amit kreatív hozzáállással, forma- és anyagtársításokkal hozhatunk létre, természetesen a megrendelõ személyiségét és igényeit figyelembe véve.
  Legyen szép és funkcionális, formái és színei és anyagai harmonizáljanak. Nagyon fontosak a részletek!

  Munkámban a kreativitás, a megrendelõvel való kölcsönös bizalom és jó együttmûködés a meghatározó, melynek eredménye egy olyan otthon, ahol lakója jól érzi  magát, sõt  (emberi gyengeség, de lényeges szempont) büszke lehet rá, hisz otthonunk saját magunkról árulkodik, életünk része, egyik fõmûve is …

 • Zámborszky Éva

 • Erdélyi Krisztina

  Még újépítésű háztulajdonosok között is sokan vannak, akik idegennek érzik magukat saját házukban, pedig az épület nekik készült. Míg más, nap mint nap boldogan lépi át a küszöböt mikor hazaér. Mi a különbség? Az első esetben a tervező egyénisége dominált, nem a tulajdonosé!

  Az én munkám arról szól, hogy Önnel ez ne fordulhasson elő.
  Lakását/házát úgy, mint egy jól szabott öltönyt, az Ön igényeire szabom.

  Megtervezem a személyiségére hangolt, egyedi otthont, melybe minden nap örömmel térhet haza. Melyben feltöltődhet és kipihenheti magát. Mely tükrözi egyéniségét.

  1995-ben építésztervezőként kezdtem pályafutásomat, 2004 óta foglalkozom belsőépítészeti tervezéssel és lakberendezéssel.
  Számomra fontos, hogy terveim a tulajdonosok ízlését továbbfejlesztve, mind funkcionálisan, mind látvány szempontjából időtállóak, pontosak és műszakilag megvalósíthatóak legyenek. Hogy ez megvalósulhasson a tervezési folyamat alatt szoros együttműködésre, együttgondolkodásra és folyamatos tájékoztatásra számíthat. Kedvelem a kifinomult, kortalan design-t, a tiszta szellős tereket, a kontrasztokat, és a stílusos kiegészítőket.
  Mindenféle stílusban szívesen tervezek: klasszikustól a minimálig, vintage-től a barokkig, moderntől az indusztriális stílusig.
  Akár meglévő, akár újonnan vásárolt ingatlanát szeretné otthonná varázsolni, érdemes felkeresnie, vagy kérem, adja meg telefonszámát és visszahívom.